over Fermento

Orthomoleculaire voedingspraktijk

Fermento ontstond vanuit de bewuste wens om anderen ook op weg te zetten naar een gezonder en energieker leven. Op hun ritme. 

Fermenteren vindt plaats onder invloed van warmte en vocht. In een samenspel zorgen bacteriën, gisten en schimmels voor het omzetten van voedsel tot een nieuw voedingsproduct. Denk aan brood, kaas, wijn, yoghurt, zuurkool,… én je eigen lichaam en geest. Ook jouw lichaam en geest maken gedurende je hele leven een soort verandering door. Daardoor ben je op een bepaald moment niet meer helemaal hetzelfde als een dag, week, jaar,… eerder.

Fermento gaat graag een tijdje met jou op weg om jouw nieuwste verhaal mee te wandelen. 

Orthomoleculaire therapie

Balans en veerkracht

Orthomoleculaire therapie streeft naar een lichaam in balans. Voeding en leefstijl zijn de cruciale elementen daarin. Een ander woord voor orthomoleculaire wetenschap en geneeskunde is leefstijlgeneeskunde

Bij orthomoleculaire therapie gaan we op zoek naar de oorzaak van een klacht. Vervolgens pakken we deze aan via het functioneren van de lichaamscellen. Bij de intake krijg je dan ook een heleboel vragen voorgeschoteld. Soms stel ik voor om specifieke zaken te meten (door een dagboek, door het afnemen van bepaalde testen,…). Zo werken we aan het systeem ‘lichaam’ (en mind) in plaats van slechts een welbepaald symptoom aan te pakken. 

Ons lichaam en onze geest worden dagelijks geconfronteerd -overspoeld- met stress, vullende voeding i.p.v. voedende, verontreiniging (bijv. pesticiden, luchtverontreiniging,…). Vaak werken deze samen als oorzaak van grote en kleine kwalen. Orthomoleculair sturen we voedingspatroon en leefstijl op een holistische manier bij om jouw lichaam en mind opnieuw veerkrachtiger te maken. 

Linus Pauling (tweevoudig Nobelprijswinnaar) was de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde. En zelfs Hippocrates kende het belang van voeding al…

“Let food be thy medicine and
medicine be thy food”

Hippocrates
Over Mij

Hi, ik ben Ilse

Van jongs af aan was ik geboeid door het gedrag van mensen als individu en hoe ze samenleven. Ik ging dan ook Pedagogische Wetenschappen studeren om me hier verder in te verdiepen. Ik werk bijna 25 jaar in uiteenlopende onderwijssettingen om er afwisselend leerkrachten, docenten en studenten te begeleiden.

Toen ik rond 2010 zelf met ziekte geconfronteerd werd en mijn werk tijdelijk aan de kant moest schuiven, ging ik verder op zoek. Zo ging ik steeds meer op een holistische manier kijken naar mijn eigen gezondheid. De orthomoleculaire geneeskunde en later ook de positieve psychologie hebben voor mij de grootste doorslag gegeven om mijn gezondheid te herwinnen en te blijven ondersteunen. Ik wilde er alles over weten en ging deze disciplines ook studeren. 

Fermento

Mijn praktijk

Sinds 2018 heb ik een praktijk waar je terecht kan met al jouw voedings- en leefstijlvragen. Als orthomoleculair voedings- en leefstijlcoach kijk ik naar iemands situatie vanuit de werking van een cel in het menselijk lichaam.

Inzichten uit de celbiologie en biochemie helpen om te kijken waar er onevenwicht is en hoe dit via voeding en de vitamines en mineralen daarin kan worden omgebogen en iemand weer energiek kan maken en in balans brengen.
Elementen uit de leefwereld van de persoon (leeftijd, geslacht, familiale situatie, geboorteplaats, woonplaats nu en in het verleden, werksituatie, beweging,…) neem ik mee in dat verhaal.

Mijn jarenlange begeleidingservaring, uitgebreide opleiding en oog voor jouw sterke kanten zorgen ervoor dat jij op jouw ritme daadkrachtige stappen kan zetten en blijvende resultaten ervaart. Mijn klanten en vrienden waarderen mij vooral omdat ik levenswijs, kritisch, oprecht en optimistisch ben.

Meer over mij

CV & Opleidingen

Ik ben pedagoog van opleiding en volgde heel wat opleidingen daarna. Neem gerust een kijkje op mijn LinkedInprofiel indien je meer wil weten. Verder school ik me permanent bij via studiedagen en seminaries. Daarbij kwamen sinds 2016 volgende thema’s aan bod:

Antibiotica en de impact op de microbiële gezondheid van de mens; Hypothyreoïdie (traag functionerende schildklier); Metabool syndroom; Zware metalen en ontstekingen; Vruchtbaarheidsproblemen, PCOS en endometriose; De invloed van koolhydraten op het ontstaan van atherosclerose; Kinderdiagnostiek; Het gebroken brein; Microbioom, biofilm, pathogene mondflora + Gut feeling: wat de darm u kan vertellen; Interacties geneesmiddelen – voeding – orthoceuticals; Suikerdetox op kinderformaat; Intervisie Darmen; Complementaire ouderenzorg + Leefstijlaanpassingen, dé sleutel tot ouder worden; Exocriene pancreasinsuficiëntie bij mens en dier; Ziekte van Lyme 2.0 en herpesinfecties; Het verouderende brein: wat gebeurt er precies en hoe kunnen we het tegengaan; Cellulaire ontgifting, want een gezond terrein is dé basis; Mentale gezondheid en slaap; De bi-directionele verbinding tussen onze darmen en hersenen; Microbioom en toxiciteit, de link tussen omgeving en darm-tot-brein dysbiose; De formule voor duurzame gedragsverandering; Staat het echt in ons DNA geschreven? + Het ketogeen dieet; Psoriasis, ontregelde darm-huid-microbioom as; How Neurotransmitters Enable Peace of Mind; Orthomoleculaire interventies bij Autisme en AD(H)D; Eerste hulp bij co-factoren Schildklier; Mini-Masterclass cosmetica; De baarmoeder, energetisch centrum van vrouwelijke groei,…

Opleidingen, webinars, seminaries,… hoofdzakelijk gevolgd bij BIOK – Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis en Energetica Natura Academy

En verder…

Een Orthomoleculaire voedingscursus (5 avonden) bij BIOK

Een ‘Aventure résilience’ – 8 online sessies rond het coachen voor veerkracht – door www.positran.fr 

Module 6 voedingcoach: Microbieel evenwicht (5 lessen) bij BIOK

En in het voorjaar van 2022, een Yin yoga Teacher Training (50u) – bij Karen Vanlangendonck, Prana Yoga Studio