IMG_20200822_141152-1536x2048

Je Sterke Kanten inzetten

Ben je al vertrouwd met positieve psychologie? Nee, ik heb het niet over positief denken. Van alleen maar dromen over mooie verhaaltjes ga je niet meer en makkelijker sla eten. 😉 Positieve psychologie onderzoekt hoe mensen hun goede kanten kunnen inzetten om de dingen die ze (moeten) doen nog beter te doen.

Die goede kanten noemen we sterke kanten. Alex Linley omschreef ze in 2008 als volgt:

“Een sterke kant is een bestaand vermogen om zich te gedragen, te denken of te voelen op een bepaalde manier die authentiek is, energie geeft aan de gebruiker en die toelaat optimaal te functioneren, te ontwikkelen en te presteren.”

Het zijn dan ook geen competenties. Dat zijn gedragingen die we vaak geleerd hebben om goed uit te voeren, maar die niet noodzakelijk gerelateerd zijn aan plezier of energie.

Je sterke kanten inzetten doe je ook in situaties die je minder goed liggen of zelfs ronduit moeilijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat het identificeren en (h)erkennen van je sterke kanten en het actief inzetten ervan leidt tot een grotere geluksbeleving en de kans op depressie vermindert (Seligman et al, 2005).

Je kan je sterke kanten inzetten in je dagelijks leven, wanneer je nieuwe gewoonten wil aanleren, op je werk, in je relaties,… Iedereen heeft 5 à 7 zo’n sterke kanten. Ze zijn jouw unieke set. Je kan ze onder andere herkennen aan gedragingen waarbij je familie of vrienden zeggen: “Dat ben jij ten voeten uit.”

Wil je je sterke kanten ontdekken? Dat kan op verschillende manieren.

Door de VIA vragenlijst online in te vullen: https://www.viacharacter.org/survey/account/register. Deze is gratis. Vergeet niet bovenaan het invulformulier aan te duiden dat je hem in het Nederlands wil invullen. Je ontvangt een PDF met een overzicht van jouw 24 sterke kanten in je mailbox.

Hier krijg je een Engelstalig overzicht van mogelijke sterke kanten. In welke herken je jezelf? https://www.strengthsquest.com/193541/themes-full-description.aspx

In de praktijk werk ik met de kaarten van Positran: https://www.positran.fr/produit/cartes-des-forces/ . Deze kaarten geven ook suggesties om die bepaalde sterke kant nog meer of anders in te zetten.

Blijf gezond
Blijf sterk