Lentebloesem

LENTE! Fris groen en meer kleur op je bord.

 

20 maart 2023

Ik was gisteren blij verrast om in de tuin al zoveel bijna-bloemen te ontdekken of planten die hun kopje weer boven de grond uitsteken en bloesems die openpoppen. Zo hebben we gelukkig weer bloesem op de amandelboom en dit keer niet te vroeg op het jaar. De kans op bevriezen is dus kleiner. Fingers crossed!

Samen met al dat moois komen minder gewenste planten –ook wel eens onkruid genoemd- hun kans wagen in de tuin. Op sommige plekjes laat ik ze hun min of meer hun gang gaan –sommige zijn namelijk ook eetbaar- (lees vooral verder), maar in de siertuin is het vanaf nu alle hens aan dek. Gedaan met propere nagels dus. 😉
Gelukkig helpen de bacteriën in de grond mijn darmmicrobioom op peil te houden en geven ze mijn immuunsysteem een boost. Gezondheid!

Waarvoor waren we hier nu ook alweer? Juist, lentegroenten en –fruit! We hebben lang genoeg kolen en knollen gegeten, tijd voor fris groen en meer. De mogelijkheden worden weer groter. Leve de lente!

LENTEGROENTEN (maart t.e.m. juni)

Rood: paprika (vanaf mei), radijs, rode biet (tot eind april, dan weer vanaf juli), roodlof, tomaat (vanaf mei)

Oranje: wortel (korte onderbreking tussen winterwortel en zomerwortel in april)

Geel: (bewaar)aardappel, ui

Groen: andijvie, asperge, spitskool (vanaf mei), paksoi, postelein, prei (winterprei tot eind april, zomerprei vanaf juli), raapstelen (bladmoes), groene selder, kropsla, eikenbladsla, krulsla, spinazie, warmoes/snijbiet (vanaf mei), waterkers,

Paars/roze: rode kool

Bruin: champignons, ui

Wit: asperge, bloemkool,  champignons, koolrabi, lamsoor, prei (winterprei tot eind april, zomerprei vanaf juli), raap, radijs, sojascheuten, ui, venkel (vanaf juni), witloof (tot eind april),

LENTEFRUIT

Rood: aardbei (vanaf mei), granaatappel (tot eind mei), (roze) pompelmoes (tot eind mei), rabarber

Oranje: mandarijn, papaja (tot eind april), sinaasappel (tot eind mei),

Geel: ananas (tot eind mei), mango (tot eind april), peer, pompelmoes (tot eind mei),

Groen: avocado (vanaf mei), kiwi (vanaf mei),  

Paars/roze: /

Bruin: /

Wit: /

Bij het fruit zie je dat enkele citrusvruchten niet meer thuishoren in de lente en dat enkele andere nog (slechts) tot eind mei beschikbaar zijn en ‘van het seizoen’. Voor bessen (blauw bes, bosbes, aalbes, framboos, kers,…) is het nog even wachten. In juni kunnen we daar de eerste vruchten plukken en écht vol vitaminekracht terugvinden in de winkel.

En qua eetbare kruiden kan je daslook inzetten (inclusief de witte bloemetjes), of molsla. Molwatte? De bladeren van de paardenbloem worden in de keuken ook wel molsla genoemd. Meng ze door je klassieke salade en je lever zal je dankbaar zijn. Ook de bloemen kan je versnipperd of in zijn geheel toevoegen aan je salade. Kleur en knapperigheid verzekerd!

Merkte je trouwens al op dat enkele groenten (zo goed als) het hele jaar door  ‘van het seizoen zijn’? Wortelen, ui, prei, champignons kan je naar hartenlust het hele jaar door inzetten in je gerechten. Bij het fruit hebben we niet zo’n topper, variëren doorheen het jaar is daar dus de boodschap.

Heb je buiten het seizoen toch zin in een bepaalde groente of fruit? Kies dan voor (niet bereide) diepgevroren versies. Ze zijn geoogst en ingevroren in hun top seizoen en bevatten zo alle vitamines en mineralen op hun best.

Geniet van de zon, ook op je huid! En laat die vitamine D maar komen.

PS: Lentezon kan pittig stralen. Smeer je huid dus in als je langer dan 20-30 minuten in de zon loopt.