Fermento-8

Van het seizoen: HERFST

Wat een heerlijk zonnetje vandaag 21 september 2022, begin van de herfst. Wat frisser, dat ook, maar met een trui aan kan je je benen vandaag ook strekken in de frisse lucht. 

Het begin van de herfst betekent ook andere groenten en fruit in de moestuin, de supermarkt en op je bord. Seizoensgebonden groenten en fruit zijn gegroeid in de ideale omstandigheden, zonder technieken en (overdadige) bemesting. Ons slimme lichaam verteerd op dat ogenblik het makkelijkst deze groenten en fruit en kan er het meeste voordeel uit halen. 

Groenten en fruit die lokaal geteeld zijn, zijn vaker van het seizoen. Lokaal kan je strikt nemen, als binnen een straal van 15 km, of ruimer: Belgisch, of nog ruimer: Europees. 

Kijk eens na of je in je buurt een wekelijks groentepakket kan halen bij een lokale groenteboer. 

Sommige exotische groenten en fruit kunnen hier (zo goed als) onmogelijk groeien en komen dus altijd van verder weg. Eet deze dan zoveel mogelijk in het seizoen van deze vruchten. Voor bijvoorbeeld banaan en ananas -het seizoen daarvan is (bijna) begonnen- heeft de ‘vliegtuig’versie de voorkeur omwille van rijpheid en (minder / minder schadelijke) bewaartechnieken.
Alles wat uit je eigen tuin of serre komt, kan je beschouwen als seizoensgebonden, ook al oogst je niet volgens ‘de kalender’. Dit wil zeggen dat het voor deze plant of vrucht toch het juiste moment en de juiste omgeving is om te groeien en te rijpen. 

Eet verder zoveel mogelijk vers. Heb je weinig tijd? Maak dan bij voorkeur gebruik van (rauwe en onbewerkte) diepvriesproducten. Vermijd bokalen en blik omwille van ongewenste bacteriën, schimmels en besmetting met zware metalen of andere toxische stoffen. 

Tomaat eten in de (late) herfst? Kies dan voor ingemaakte tomaten, bij voorkeur diepvries of eventueel uit brik. 

Gebruik zoveel mogelijk biologische producten met als belangrijkste reden dat ze geen (of veel minder) toxische stoffen bevatten. Wat jouw lichaam niet binnen krijgt aan beschadigende stoffen, moet het ook niet verwerken en weer kwijtraken. Je lever zal er je dankbaar voor zijn. 

Eet verder zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit op een week: zo krijg je veel verschillende soorten antioxidanten binnen. Antioxidanten zijn stoffen die je systeem opruimen, die bij wijze van spreken het afval ophalen en verwerken. Hier gaat het over stoffen die ontstaan als ‘bijproductie’ van alle verteringsprocessen die in je lichaam (moeten) plaatsvinden. 

Wist je trouwens dat de Hoge Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevelen dagelijks ten minste 5 porties fruit en groenten te eten of ten minste 400g groenten en fruit. 

En dan nu… Lijstjes! 

Welke groenten en fruit eten we dan de komende maanden?

HERFSTGROENTEN

Rood: rode biet 

In september & oktober: radijs, , paprika, roodlof, tomaat

Oranje: pompoen, wortel, 

Tot eind november: zoete aardappel

Geel: (bew)aardappel, raapjes

Enkel nog in september: suikermais

Groen: andijvie, savooikool

Enkel nog in september: komkommer, waterkers

Enkel in september & oktober: artisjok, boontjes, courgette, groene selder, kropsla, lamsoor, paksoi, postelein, raapstelen, Romeinse sla, spinazie, spitskool, warmoes, 

Vanaf oktober: spruiten, veldsla

Tot en met november: broccoli, Chinese kool

Vanaf november: boerenkool

Paars/roze: rode kool 

In september & oktober: aubergine

Vanaf oktober: raapjes

Bruin: champignons, ui 

Wit: champignons, knolselder, prei, sojascheuten, witte selder, witte kool, wortelpeterselie

Enkel nog in september: koolrabi

Tot en met november: bloemkool, venkel

Vanaf oktober: aardpeer, pastinaak, raapjes, rammenas, schorseneer, witloof, 

HERFSTFRUIT

Rood: framboos, granaatappel

Vanaf oktober: veenbes/cranberry

Oranje: mandarijn, papaja, sinaasappel

Enkel nog in september: meloen

Geel: banaan, citroen, mango nectarine, pompelmoes

Enkel nog in september: perzik, pruim

Vanaf november: ananas

Groen: appel, limoen, peer 

Enkel nog in september: meloen

Tot en met oktober: kiwi

Tot en met november: avocado

Paars/roze: braambes, druiven

Enkel nog in september: pruim

Tot en met eind oktober: braambes

Bruin: passievrucht, vijg

Wit: druiven