Wat een heerlijk zonnetje vandaag 21 september 2022, begin van de herfst. Wat frisser, dat ook, maar met een trui aan kan je je benen vandaag ook strekken in de frisse lucht.
Het begin van de herfst betekent ook andere groenten en fruit in de moestuin, de supermarkt en op je bord. Seizoensgebonden groenten en fruit zijn gegroeid in de ideale omstandigheden, zonder technieken en (overdadige) bemesting. Ons slimme lichaam verteerd op dat ogenblik het makkelijkst deze groenten en fruit en kan er het meeste voordeel uit halen.
Groenten en fruit die lokaal geteeld zijn, zijn vaker van het seizoen. Lokaal kan je strikt nemen, als binnen een straal van 15 km, of ruimer: Belgisch, of nog ruimer: Europees.
Kijk eens na of je in je buurt een wekelijks groentepakket kan halen bij een lokale groenteboer.
Sommige exotische groenten en fruit kunnen hier (zo goed als) onmogelijk groeien en komen dus altijd van verder weg. Eet deze dan zoveel mogelijk in het seizoen van deze vruchten. Voor bijvoorbeeld banaan en ananas -het seizoen daarvan is (bijna) begonnen- heeft de ‘vliegtuig’versie de voorkeur omwille van rijpheid en (minder / minder schadelijke) bewaartechnieken.
Alles wat uit je eigen tuin of serre komt, kan je beschouwen als seizoensgebonden, ook al oogst je niet volgens ‘de kalender’. Dit wil zeggen dat het voor deze plant of vrucht toch het juiste moment en de juiste omgeving is om te groeien en te rijpen.
Eet verder zoveel mogelijk vers. Heb je weinig tijd? Maak dan bij voorkeur gebruik van (rauwe en onbewerkte) diepvriesproducten. Vermijd bokalen en blik omwille van ongewenste bacteriën, schimmels en besmetting met zware metalen of andere toxische stoffen.
Tomaat eten in de (late) herfst? Kies dan voor ingemaakte tomaten, bij voorkeur diepvries of eventueel uit brik.
Gebruik zoveel mogelijk biologische producten met als belangrijkste reden dat ze geen (of veel minder) toxische stoffen bevatten. Wat jouw lichaam niet binnen krijgt aan beschadigende stoffen, moet het ook niet verwerken en weer kwijtraken. Je lever zal er je dankbaar voor zijn.
Eet verder zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit op een week: zo krijg je veel verschillende soorten antioxidanten binnen. Antioxidanten zijn stoffen die je systeem opruimen, die bij wijze van spreken het afval ophalen en verwerken. Hier gaat het over stoffen die ontstaan als ‘bijproductie’ van alle verteringsprocessen die in je lichaam (moeten) plaatsvinden.
Wist je trouwens dat de Hoge Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevelen dagelijks ten minste 5 porties fruit en groenten te eten of ten minste 400g groenten en fruit.
En dan nu… Lijstjes!
Welke groenten en fruit eten we dan de komende maanden?
HERFSTGROENTEN
Rood: rode biet
In september & oktober: radijs, , paprika, roodlof, tomaat
Oranje: pompoen, wortel,
Tot eind november: zoete aardappel
Geel: (bew)aardappel, raapjes
Enkel nog in september: suikermais
Groen: andijvie, savooikool
Enkel nog in september: komkommer, waterkers
Enkel in september & oktober: artisjok, boontjes, courgette, groene selder, kropsla, lamsoor, paksoi, postelein, raapstelen, Romeinse sla, spinazie, spitskool, warmoes,
Vanaf oktober: spruiten, veldsla
Tot en met november: broccoli, Chinese kool
Vanaf november: boerenkool
Paars/roze: rode kool
In september & oktober: aubergine
Vanaf oktober: raapjes
Bruin: champignons, ui
Wit: champignons, knolselder, prei, sojascheuten, witte selder, witte kool, wortelpeterselie
Enkel nog in september: koolrabi
Tot en met november: bloemkool, venkel
Vanaf oktober: aardpeer, pastinaak, raapjes, rammenas, schorseneer, witloof,
HERFSTFRUIT
Rood: framboos, granaatappel
Vanaf oktober: veenbes/cranberry
Oranje: mandarijn, papaja, sinaasappel
Enkel nog in september: meloen
Geel: banaan, citroen, mango nectarine, pompelmoes
Enkel nog in september: perzik, pruim
Vanaf november: ananas
Groen: appel, limoen, peer
Enkel nog in september: meloen
Tot en met oktober: kiwi
Tot en met november: avocado
Paars/roze: braambes, druiven
Enkel nog in september: pruim
Tot en met eind oktober: braambes
Bruin: passievrucht, vijg
Wit: druiven